top of page
Search
  • Writer's pictureSaila Kokkonen

Astrologia pelasti parisuhteeni


Astrologia pelasti parisuhteeni. Aika raflaavasti sanottu, mutta niin se on. Ensiksikin, itse asiassa, astrologia alunperinkin mahdollisti parisuhteeni. Ilman astrologian tuomaa ymmärrystä ja näkökulmaa omista ajatusmalleistani, toimintatavoistani ja tunnelukoistani en olisi ylipäätään kasvanut ihmisenä siihen pisteeseen, että olisin ollut tämän kaliiberin suhteeseen valmis. Olin useamman vuoden melko tietoisesti yksin ennen suhdettamme, ja kyllä “tehnyt itseni kanssa töitä” pitkään ennen kuin päädyin astrologian pariin. Silti, mikään muu työkalu ei ole tarjonnut vastaavaa kokonaisvaltaista ymmärrystä itsestäni, kuin tämä. Astrologia on symbolinen kieli joka ujuttaa ymmärrystä ja empaattista hyväksyntää mielen tarinoiden rivien väleihin: “niin tietysti, näinhän tämän kuuluikin mennä, tällainenhan minun kuuluikin olla”.


Mitä todella haluan ja tarvitsen?

Syntymäkarttani syvällinen opiskelu on auttanut minua ymmärtämään ei pelkästään itseäni, vaan sitä miten näen muita, mitä heissä arvostan ja mitä heiltä toivon. Näihin vaikuttavat mm. deskendenttimme eli laskumerkki ja sen aloittama 7. huone eli ihmissuhteiden huone, sekä 7. huoneen hallitsijaplaneetta ja Venus aspekteineen. Menikö liian tekniseksi? Ei hätää. Loppujen lopuksi kartta on kuitenkin kokonaisuus, jossa “kaikki vaikuttaa kaikkeen”.


Parhaiten toiveeni ja tarpeeni minulle kuitenkin avautuivat tutustumalla 7. huoneeni Kaurisenergiaan. Romansseihini ja suhteisiini oli pitkään sisältynyt Kalat-energian unelmien ja illuusioiden sävyttämät roosat silmälasit, mutta Kauris onkin kaikkea muuta: perusteellisen, pitkäjänteisen ja kestävän pohjan rakentamista ehkä perinteisinkin parisuhdearvoin. Booooring! Olisi hihittänyt parikymppinen maailmanmatkaajaminäni - vaan hän ei enää olekaan kuskin paikalla. Kyllä ne roosat silmälasit keikkuvat edelleen otsalla, mutta eivät jatkuvasti silmillä.


Pelkoni suhteen alkuaikoina liittyivätkin lähinnä siihen, että en kai haksahda harhakuvitelmiin taas, onhan tässä minkä päälle rakentaa jotain kestävää. Näin ollen kaikki Kauriin reaaliteetteihin viittaava jo suhteemme alussa olikin yhtäkkiä musiikkia korvilleni: kaikki vaikeudet, kaikki haavat, kaikki elämän tosiasiat jotka monimutkaistivat tilannettamme ja arkeamme toivatkin yhtäkkiä turvaa. “Hyvä hyvä, ollaan tässä kumpikin todellisina ihmisinä,” ajattelin. Oli pimeä, hähmäinen ja loskainen talvi - tilanteemme oli kaukana mistään paratiisirannalla rakennetusta pilvilinnasta.


Syvään päätyyn sukeltaminen

Rakkauskuplan lisäksi sukelsimme alusta asti syvälle haavoihimme yhdessä. Tämän mahdollisti varmastikin alusta saakka läsnä ollut turva ja yhteys. Tuntuu siltä, että triggeröimme toisissamme, tai suhteemme tarkoituskin on ollut triggeröidä meissä, sen kaiken mikä meissä on keskeneräistä ja mitä emme ole itsessämme vielä eheyttäneet. Siinä piilee mieletön mahdollisuus, mutta kevyttä settiä se ei kyllä suinkaan aina ole ollut. Asumme noin kolmen tunnin matkan päässä toisistamme, eikä etäily mahdollistanut kevyttä deittailua alussakaan vaan hyvin pian oltiin “all in”.

Hänen haavoistaan näin heti itsenikin selkeämmässä valossa, koska näin, mihin suuntaan minun olisi kasvettava voidakseni olla suhteessa se versio itsestäni, jota halusin kyetä olemaan.

Muistan ihmetelleeni että vaikka mieleni oli vuosien varrella sepittänyt vaikka minkäkinmoista mahdollista skenaariota siitä kuka tuleva puolisoni olisi, oli universumi kuitenkin päässyt (luojan kiitos!) yllättämään: tämä henkilö oli vielä täydellisempi minulle kuin olisin itse osannut suunnitella, haavojaan myöten. Nekin olivat täydellisiä koska ne tekivät hänestä epätäydellisen juuri minulle täydellisellä tavalla. Hänen haavoistaan näin heti itsenikin selkeämmässä valossa, koska näin, mihin suuntaan minun olisi kasvettava voidakseni olla suhteessa se versio itsestäni, jota halusin kyetä olemaan. Suhteemme rupesi haastamaan minua epämukavuusalueelleni juuri suuntaan, mihin olin toivonutkin pystyväni kasvaa. Pelkoja siitä etten pysty, tai etten osaa rakastaa oikein, nousi kyllä matkan varrella lukemattomia kertoja ennen vakaamman luottamuksen saavuttamista - nimenomaan itseeni, kumppaniini kyllä luotin.


Yhdistävä liima ja toistemme peilaaminen

Kirjailija Anaïs Ninin toteamus alla on hyvin keskeinen periaate liittyen Vaakaenergiaan:

“Emme näe maailmaa sellaisena kuin se on, vaan sellaisena kuin me olemme.” -kirjailija Anaïs Nin

Vaaka hallitsee ihmissuhteita, yhteistyö- ja harmoniahakuisuutta, ja se ilmenee kussakin meissä eri tavoin. Vaaka liittyy peiliin, jota ihmissuhteet meille tarjoavat. (Vaa'asta ja sen vastaparista Oinaasta lisää blogissa Kuunsolmulinjan tanssi sisäisen maskuliinin ja sisäisen feminiinin, “minän ja sinän”, välillä).


Näin ollen, kun esimerkiksi jokin kumppanini käytöksessä ärsyttää, joudun kysymään itseltäni että peilaanko, onko tässä nyt hänestä kyse vai minusta. Saatan esimerkiksi ärsyyntyä hänessä (ja muissa ylipäätään) Jousimiehen epätasapainoisesta suurpiirteisyydestä ja siitä että on monta asiaa leviänä, mutta joudun myös toteamaan, että nämä epätasapainot esiintyvät itsessäni ihan yhtä lailla, vaikkakin ehkä eri yhteyksissä. Ja tilanteessa jossa tämä ulkomaailmaan kohdistettu ärtymys herää, on minulle hyödyllisempää toiselle huomauttelemisen sijaan kysyä itseltäni, voisinko itse skarpata oman sisäisen Jousimieheni kanssa. Yleensä tosiaan löydän itsestäni ärtymyksen syvemmän lähteen jota tilanteessa olen kumppaniini projisoimassa. Tämä kohta itsessäni kun yksilöityy, helpottaa ärtymyskin. Joskus tämä onnistuu täysin sisäisenä prosessina ulkoisesti reagoimatta, mutta tietysti ärtymyksestä tulee ajoittain tiuskittuakin. Siinäkin helpottaa tietoisuus siitä mistä oma tunteeni kumpuaa, jolloin on myös helpompi pyytää anteeksi tiuskaisua ja selittää mikä reaktion on minussa herättänyt.


Peilaaminen on siitä erittäin hyödyllinenkin funktio, että saamme jatkuvasti ulkomaailmasta palautetta itsestämme, mikäli olemme valmiita sitä hyödyntämään. Peili peilaa niin haastavassa kuin kaikessa ihanassakin: kaikki valo ja voima jota näemme toisissa kertoo samalla sekin meistä itsestämme. (Mikäli peilaaminen kiinnostaa enemmän, keskustelimme asiasta erityisopettajaystäväni Camilla Ojalan kanssa Astrovanhempi YouTube-kanavallamme Peilit ja triggerit perheessä -jaksossa.)


Omaa ja kumppanini syntymäkarttoja tutkimalla näen siis niin eroavuuksiamme ja missä meillä mahdollisesti hiertää, kuin myös yhtäläisyyksiämme, sitä että meillä on tietyissä energioissa samankaltaista dynamiikkaa. Näin heti, että meitä tulisi yhdistämään etenkin Leijonaenergian lämpö ja sydämellisyys. Olen äärimmäisen kiitollinen kumppanilleni siitä, että hän on avoimesti ja uteliaasti lähtenyt tutustumaan astrologiaan kauttani. Siitä on rakentumassa meille yhteinen symbolikieli kommunikoida tunnelmista ja tilanteista, esim. “Nyt tarvitaan lisää Leijonaa.” Leijonaenergiasta on tullut oma kuplamme, paikka jossa lepäämme ja lataudumme yhdessä, vaikka pieninäkin arkisina hetkinä. Tikusta asiaa -huumorimme on varmaan luokatonta muiden korviin, mutta räkänaurut täysin arkisissa tilanteissa on meille kummallekin kullanarvoinen voimavara, jota pystymme positiivisella tavalla toisissamme ruokkimaan.


Monimuotoisuuden ymmärtäminen meissä yksilöinä

Ilmennämme kaikki eri elämän osa-alueilla 12 astrologista perusenergiaa, eri mittasuhteissa ja erilaisina sekoituksina. Peilaamisen ymmärtämisen lisäksi astrologia on auttanut minua ymmärtämään ei pelkästään tätä omaa vaan kumppanini sisäistä monimuotoisuutta: eri tilanteet ja ihmiset tuovat meissä eri puolia esiin. Suhteestamme puuttuvat onneksemme “miks sä aina…” -letkautukset. Eihän kukaan loppujen lopuksi “aina” ole yhtään mitään, ärsyttävää tai ihanaa. Pystymme syventämään ymmärrystä toisistamme keskustelemalla hienovaraisemmin siitä, mitä minkäkin triggerin taustalta löytyy, missä tilanteissa se oikeasti esiintyy, kenen kanssa, mikä liittyy mihinkin, ja miten potentiaalista taustalta löytyvää haavaa voisi eheyttää. Pienet hiertävät asiat ovat erittäin merkityksellisiä, koska ne ovat opaskylttejä kohti suurempaa haavaa pinnan alla.


Samankaltaisuuksiemmekin osalta, on erittäin hyödyllistä osata astrologian auttamana ymmärtää, että nämä tietyt piirteet meistä saattavat esiintyä hyvin eri tilanteissa eikä siinä ole mitään väärää. Syntymäkartta auttaa ymmärtämään millä elämän osa-alueilla tietyt piirteet todennäköisimmin ilmenevät. Esimerkkinä, meissä kummassakin on Neitsytenergian yksityiskohtaista ja perfektionistista energiaa - minulla pedanttisuus pääsee voimakkaimmin ilmoille kotiympäristön järjestyksessä ja toimivuudessa, kumppanillani äärimmäistä tarkkuutta vaativissa ammattitaidon näytteissä töissään.


Minkä aika on nyt?

Astrologia ajanlaadun tulkintoineen (progressiot, transiitit, paluukartat) on auttanut minua ja meitä saamaan selkeyttä sille minkä aika milloinkin on ollut - meille kummallekin yksilöinä sekä yhdessä parina. Olemme kummatkin olleet suuressa muutosprosessissa viime vuosina, ja ymmärsimme ettemme olisi voineet hetkeäkään aikaisemmin tulla tässä elämässä yhteen, koska jommankumman yksilöllinen prosessi oli vielä yksin kuljettavalta matkaltaan aiemmin kesken. Kun sitten päädyimme yhteen, kummankin prosessit olivat vaiheissa joissa suhteestamme tuli se tarvittu “astia” jonka puitteissa jatkaa kasvamista.


Pitkäjänteisen Kaurisenergiani ja siihen liittyvän ajankohtaisten transiittien ymmärrys auttoi myös laskeutumaan siihen, että tiettyjen asioiden konkretian kuuluikin edetä hitaasti ja että juuri se mahdollistaa vakaan pohjan rakentamisen. Meidän ei esimerkiksi kuulunutkaan pystyä olemaan koko ajan yhdessä alusta saakka. Kummassakin meissä on sitoutuja-Kauriin lisäksi voimakasta Vesimiesenergiaa, tuota sisäistä vapaustaistelijaa ja yksilöllisyyden puolesta liputtajaa. Etäily ei siis ole ollut meille tässä kohtaa välttämättä ollenkaan huono, koska se on mahdollistanut säännöllisesti omaan itseen palaamisen yhteisestä kuplastamme.


Kummallakin on toki edelleen omaa yksilöllistä prosessiaan meneillään myös, ja arjessa seurailen säännöllisesti kumpaisenkin astrologista ajanlaatua. Ryppyjen kohdalla auttaa saada niistä näkökulmaa siihen samaan “onko tää sun vai mun” -mietintään. Toisella voi olla jokin syväsukellus meneillään samalla kun toisella energiahuippu, eikä niitä tarvitse yrittää yhtenäistää, kunhan jossain näiden välissä sitten tavataankin. Myös siinä missä meillä on samanlaisia haasteita “työn alla” elämissämme, astrologinen ajanlaadun tulkinta auttaa hyväksymään sitä, että kummallakin meillä on kuitenkin oma tahtimme edetä - eli vertailuihin ei kannata haksahtaa, että “miks tolla toi onnistuu eikä mulla”.


Kontekstia ja hyödyllistä etäisyyttä astrologian symbolikielestä

Kaiken kaikkiaan summaten, astrologia on ollut huikean hyödyllinen työkalu yksittäisten arjen tilanteiden ja tapahtumaketjujen välisten pisteiden yhdistelyyn sekä kontekstin ymmärtämiseen: mitä mikäkin ajatus, lausahdus tai tunne merkitsee, ja mihin suurempaan kuvaan se saattaa jommankumman sisäisessä maailmassa liittyä. 12 astrologista energiaa ovat kaikkien meidän “rakennuspalikoita”, joten tunteiden, ajatusten, keskustelujen ja tilanteiden tulkinta niiden kautta antaa myös rauhoittavaa etäisyyttä ja tekee niistä omalla tavallaan vähemmän henkilökohtaista. Esimerkiksi, kun ymmärrän minussa runsaasti olevan Leijonaenergian piirteitä arkkityyppisesti, vahvuuksineen ja heikkouksineen, minusta ei tunnu ihan niin henkilökohtaiselta epäonnistumiselta myöntää että minusta löytyy sekä sen vahvuuksia että heikkouksia. Vaan se tuntuu luonnolliselta, totta kai näin täytyy olla. Saatan jopa lempeän itseironisesti sanoittaa, että sisäinen Leijonani on nyt loukkaantunut asiasta X ja kaipaa enemmän huomiota - ymmärrän sen osaksi itseäni ja kollektiivisen psyykeen rakennuspalikaksi jonka ilmentymistä voin sitten pyrkiä tasapainottamaan itsessäni. Samoin muissa kanssakulkijoissa astrologia auttaa näkemään arkkityyppisten energioiden eloonheräämistä ja niiden mukanaan tuomia haasteita ja vahvuuksia suuremmalla ymmärryksellä. Tämä tuo tietysti hirveästi lisää kaikkiin elämän suhteisiin, ei pelkästään parisuhteeseen.


---

Kiitän ihanaa tyyppiäni yhteisen matkamme alkutaipaleesta ja avoimuudesta astrokieltäni kohtaan❤️ Ei kanssani arjessa varmaan ilman tätä asennetta selviäisi, on se astrologia sen verran laajalle juurtunut tapaani mieltää tätä ihmiseloa.

---


Mikäli astrologia on sinulle tuttua, oletko omissa ihmissuhteissasi huomannut yllämainittuja, tai jotain muita hyötyjä? Jos aihe kiinnostaa ja haluaisit sukeltaa syvemmälle, lämpimästi tervetuloa astrologiseen tulkintaan joko yksin tai yhdessä kumppanisi kanssa.


Näkökykyä, ymmärrystä ja empatiaa pimenevään syksyyn,

Saila

bottom of page